Hoe schrijf ik een motivatiebrief is een vraag waar we allemaal wel een keer mee in aanraking komen. Als recruiters zelf niet op je afkomen en je CV of Linkedin profiel niet genoeg zijn dan moet je toch jezelf een beetje verkopen.

Wat is het verschil tussen een motivatiebrief en een sollicitatiebrief dan? Zowel Youngcapital als nationalevacaturebank vertellen het verschil!

Een sollicitatiebrief is een brief waarin je schrijft dat je graag in aanmerking wilt komen voor een bepaalde functie bij een bedrijf *YoungCapital

In een sollicitatiebrief bespreek je jouw cv en verkoop je jezelf, maar in een motivatiebrief ligt de nadruk op waarom jij geschikt bent voor de baan, opleiding of stage *NationaleVacatureBank

Een motivatie opstellen zegt meer over je 

Een motivatiebrief zegt dus veel meer over jou buiten dat je de baan wilt. Een motivatiebrief vertelt namelijk net wat meer over hoe je in elkaar zit, in het team past en hoe je uitdagingen benaderd. Hoe kort of lang je zinsdelen zijn kan onbewust al heel veel zeggen over hoe je aan het werk gaat namelijk. Helaas ligt dit wel totaal aan de persoon die de brief leest dus het voornaamste advies, blijf vooral jezelf. In dit artikel leggen we uit hoe je in de basis een goede motivatiebrief schrijft als je solliciteert voor een nieuwe functie.

Hoe een motivatiebrief te schrijven

Als je een motivatiebrief schrijft, volg dan deze simpele stappen zodat je in ieder geval alle informatie over jezelf en je werkervaring goed overbrengt.

  1. Check eerst alle info over het bedrijf en de functie 
  2. Gebruik een pro template
  3. Zorg dat de heading goed is
  4. Adresseer je motivatie altijd naar jouw toekomstige manager
  5. Open je motivatie met je doel en interesses

5.5 Schrijf naar het vocabulaire van de vacature

  1. Leg kort nadruk op je ervaring en kwaliteiten
  2. Voeg een vleugje van je persoonlijkheid toe
  3. Express appreciation
  4. Close the letter

1. Check eerst alle info over het bedrijf en de functie

Het is het beste om bij elke functie waarop je solliciteert een nieuwe brief te schrijven maar we snappen dat als je echt op zoek bent, je meerdere brieven per week eruit stuurt. Zorg wel dat je altijd kleine details van het betreffende bedrijf toevoegt. Dit zorgt ervoor dat jouw interesse in in de rol echt naar voren komt.

De checklist

Kijk altijd als eerste naar:

  • Het Linkedin profiel van het bedrijf
  • Het Linkedin profiel van de HR manager, jouw toekomstige manager en collega’s. Deze is belangrijk omdat zij van Linkedin een melding krijgen dat jij bij hun gespiekt hebt. Dit zal herkenning oproepen zodra ze jouw naam of foto op je CV zien.
  • Check jouw ervaring met de ervaring van je toekomstige collega’s
  • Spit uiteraard ook de officiële website van het bedrijf of specifieke afdeling door
  • Er zijn ook bedrijven die reviews van oud-medewerkers plaatsen. Altijd handig ook.

2. Gebruik een pro CV en sollicitatiebrief template

Een motivatiebrief en CV zijn je visitekaartje en de eerste indruk die je maakt. Onze grootste tip is dan ook om even een paar euro uit te geven aan een professioneel uitziend template. Via Graphicriver kan je bijvoorbeeld voor een paar euro professioneel uitziende CV’s en briefpapier templates kopen. Eigenlijk ben je hiermee al voor 70% klaar.

Zelf raden we altijd een template te kiezen die niet te flashy of professioneel is, je moet wel geloofwaardig over komen namelijk. Kijk ook naar wat er bij jou en de functie past. Een hele kleurrijke of creatief ogende CV of brief past bijvoorbeeld niet als je bij een traditionele bank solliciteert. Denk goed na over wat je wilt uitstralen met het template wat je kiest. Kijk ook niet op een euro of twee meer bij het kiezen ervan.

3. Zorg dat de heading goed is

Je wilt het zakelijk houden en tegenwoordig schrijven we zo goed als geen brieven meer. Mocht je geen ervaring of training hebben met een aanhef of heading, hier is het. Traditioneel staat je naam en adres in de heading omdat men dan weet wie de afzender is. Tegenwoordig zie je dat aan het email address natuurlijk maar voor de etiquette voegen we deze toch toe. Als je deze alleen in email vorm stuurt en niet als bijlage dan verwijder je deze.

Voorbeeld header:

  • Jouw naam
  • Jouw adres
  • Telefoon nummer
  • Email adres
  • Datum
  • T.a.v. naam manager of afdeling
  • Naam bedrijf
  • Adres bedrijf

Dit maakt het ook duidelijk dat je je bewust bent van het zakelijke etiquette.

4. Adresseer je brief altijd naar je toekomstige manager

Het is altijd top als je de brief ook kan richten aan de manager waar je ook daadwerkelijk het gesprek mee hebt. Probeer deze dus te achterhalen. Start je brief dus niet met beste heer/mevr maar direct met beste heer/mevr -achternaam- als dit kan. 

Weet vooral of de manager een man of een vrouw is, jong of oud. Dit kan je helpen met de toon van je brief.

5. Open je motivatie met je doel en interesses

Draai er bij de opening van je motivatiebrief niet omheen en begin altijd met duidelijk aan te duiden waarnaar je solliciteert. Noem de functietitel en afdeling in 1 zin met je motivatie. Een goede motivatiebrief voegt daarna een motivatie toe gevolgd door werkervaring. Houd dit altijd kort en krachtig want dit is meestal het enige dat de manager of HR voorselectie leest.

Voorbeeld:
Via indeed.nl zag ik de vacature voor een creatieve projectmanager en deze sprak me meteen aan. Door mijn ervaring als projectmanager bij bedrijf x en bedrijf y is dit precies wat ik zoek.”

5.5. Schrijf naar het vocabulaire van de vacature

Schrijf naar het vocabulair van de vacature en herhaal woorden zoals deze omschreven zijn in de vacaturetekst. Dit roept herkenning op bij degene die de vacature heeft geschreven of online heeft gezet. Het is gek maar mensen zijn vaak gewoon op zoek naar iemand met wie ze zich kunnen identificeren. 

6. Leg kort de nadruk op je ervaring en kwaliteiten

Schrijf maximaal 2 korte paragrafen over je ervaring en kwaliteiten voor deze rol. Nogmaals leg hier kort de nadruk op 1 of 2 kwaliteiten omdat meer toch niet blijft hangen bij degene die het leest. Dit is wel het moment om specifieke kwaliteiten of ervaringen te noemen die exact matchen met deze rol. Benoem deze ook in hetzelfde vocabulaire als in de vacaturetekst staat. (zie 5.5)

6.6 Noem eerdere bedrijven bij naam

Noem de ervaring die je hebt altijd in combinatie met het bedrijf waar je dit hebt opgedaan. Noem deze bedrijven ook specifiek bij naam, ook dit roept herkenning op. Houd het wel altijd beknopt zodat de boodschap over komt dat jij de specifieke ervaring hebt die zij zoeken. Het doel is om uitgenodigd te worden op een gesprek namelijk. Bewaar de verdere details en invulling van je ervaringen voor het sollicitatiegesprek.

7. De afsluiting van je motivatiebrief

Het afsluiten van je motivatiebrief doe je netjes, kort en professioneel maar zet er altijd een call to action in. Zo kan je eindigen met ‘ik hoor graag van u’ of ‘in afwachting van uw reactie’. Op deze manier geef je aan een reactie terug te verwachten. Het klinkt stom en voor de hand liggend maar het werkt wel. Vergeet ook niet af te sluiten met een goede ‘hoogachtend’ of ‘Met vriendelijke groet’ gevolgd door je volledige naam, email en telefoonnummer. In een brief met de post zet je ook nog je handtekening eronder maar wie stuurt dat nou nog?

Download ook onze voorbeeld brief hieronder of kijk bij GraphicRiver.