Hoe een gedicht schrijven, vraag je je dat nooit af? Uren lang de woorden zoeken en vergelijken met andere dichters, verses en gedichten. Als je hier minder goed in bent helpen wij je om meer plezier te hebben met woorden, rijmen en gedichten!

Wat is een gedicht? Wikikids beschrijft het als volgt:

“Een gedicht is een tekst waarbij de schrijver goed heeft nagedacht over de manier waarop hij de woorden en de zinnen van de tekst opschrijft” – Wikikids

Hier hebben we 8 makkelijke stappen die jij kan volgen om een gedicht te schrijven!

1. Brainstorm waar je wilt beginnen

Een gedicht schrijven heeft een begin en een einde maar je hoeft het niet in die volgorde te verzinnen. Dwing jezelf dan ook niet om je gedicht van de eerste tot de laatste regel direct te schrijven. Kies in plaats daarvan een zin of rijmwoorden die in je opkomen en begin vanuit daar. een startpunt waar je brein aan kan vasthouden terwijl het leert in vers te denken.

Startpunt van je gedicht

Je startpunt kan een regel of een zin zijn die je in je gedicht wilt verwerken, maar hoeft niet het startpunt van je gedicht te zijn dus. Het kan een plaatje in je hoofd zijn waar het naar toe gaat, hoe het begint of hoe het eindigt. Het kan zelfs een speciaal gevoel of herinnering zijn. Beschouw dit uitgangspunt waarom je je gedicht schrijft. Dit is je impuls om het in de eerste plaats te schrijven en gelijk je onderwerp.

De meest succesvolle gedichten leren ons de menselijke ervaring te verwoorden en helpen je om op nieuwe en spannende manieren naar de allerdaagse wereld te kijken.”

2. Het schrijven in Proza

Nu je een startpunt in gedachten hebt, is het tijd het op papier te zetten. Maar je gaat nog geen echte rijmpjes of regels schrijven. Neem in plaats daarvan de tijd om je te verdiepen in het thema, -de kern- van je gedicht.

Proza is iedere tekst die is geschreven of gesproken in de vorm van gewone taal, dus niet per se rijmend. Aldus Wikipedia.

Neem 10 minuten en noteer alles wat in je opkomt als je aan je startpunt denkt. Je kunt alinea’s schrijven of zelfs een mindmap schetsen . Het doel van deze oefening is om een ​​schat aan ruw materiaal te maken. Dus eigenlijk een verzameling van los verbonden fragmenten om uit te putten terwijl je je gedicht opstelt.

Het belangrijkste hiervan is om niets uit de weg te gaan en alles op te schrijven. Geen zelfcensuur dus. Het maakt in deze fase niet uit wat wel en niet het eindresultaat haalt.

Stap 3. Kies de vorm en stijl van je gedicht

Als je 10 minuten voorbij zijn, kijk dan eens goed wat je allemaal opgeschreven hebt en relativeer erop.  Het is waarschijnlijk een rotzooi aan woorden, zinnen en grammaticale hersenschimmen. Ergens hiertussen staat de basis voor je gedicht al. Kies nu de vorm en stijl van je gedicht.

Dat betekent uitzoeken wat voor soort vorm je erin kunt onderscheiden – of het nu klassiek en ingetogen is, of natuurlijk en vloeiend.

Stap 4. Lees voor inspiratie

Een gedicht is geen fictieboek of historische roman: je hoeft geen Bergen aan onderzoek te doen om een ​​goed gedicht te schrijven. Het helpt wel een writers block te voorkomen en je inspiratie op te laten doen.

Zoek korte verhalen en gedichten rondom het onderwerp, vorm en stijl van je onderwerp. Dan weet je waar je inspiratie uit kan halen.

Stap 5. Begin met schrijven voor een publiek – voor jezelf

Met je onderwerp, vorm en inspiratie onder de arm is het eindelijk tijd om aan het leukste gedeelte te beginnen: je gedicht opstellen.

Na al het voorwerk kan je alsnog last hebben van een writers block, daarom kan het helpen het gedicht niet voor een publiek te schrijven maar voor jezelf. Het helpt bepaalde regels of vooroordelen van anderen naast je te zetten en echt voor jezelf te schrijven.

Later kan je je werk altijd nog oppoetsen voor publicatie of anderen maar je eerste versie behandel je alsof het alleen voor jou bedoeld is.

Stap 6. Lees je gedicht hardop voor

Je gedicht hoeft niet mooi te zijn. Als het maar van jou is. Het kan misschien gemakkelijke lezen, melodieuze klinken of lieflijkheid overkomen. Hier kijk je of jouw vorm behaald is. Daarom moet je het hardlop lezen, om het voor jezelf tot leven te laten komen.

Voorlezen kan u ook helpen bij het oplossen van zinnen die niet goed aanvoelen . Is de zin onnatuurlijk lang, of leest het niet lekker weg.

Stap 7. Neem een pauze om je geest op te frissen

Nu is je eerste opzet klaar! Het is misschien nog niet perfect, maar je hebt een gedicht geschreven.

Leg het nu een even weg, denk een paar dagen aan iets anders. Je hebt waarschijnlijk elke regel zo vaak gelezen dat je door het bos de bomen niet meer ziet. Dus neem een ​​week vrij om een ​​boek te lezen, je afwas te doen of misschien na te denken over je volgende poëtische project. Kom dan terug voor de laatste stap want je moet je gedicht nog herzien.

Stap 8. Herzie je gedicht

Het herzien van een gedicht is een proces wat geduld vereist. Nu is het moment om je vorm, volgorde en proza opnieuw te bekijken. Misschien kort je je gedicht nog wel in maar dat geeft niet.

Het gaat bij een gedicht niet om hoeveel woorden je gebruikt, zolang je met de juiste woorden maar jouw verhaal verwoordt. Tijd om het af te ronden, succes!