Hoe een schrijfmachine werkt? Waarom wil je dat in godsnaam weten? Welke hipster movement is schrijfmachines weer populair aan het maken? Anyway natuurlijk weten wij het.
Wat is een schrijfmachine?
Als je jonger dan 30 bent dan heb je nog nooit met een schrijfmachine of typemachine gewerkt, waarschijnlijk nog nooit gezien zelfs. Voor wie het niet weet, hiermee schreef je brieven, boeken of whatever voordat er computers waren. De letters zitten er in spiegelbeeld op zodat je bij elke tik het juiste character op het papier print als het ware. Eigenlijk weet je al genoeg nu.
Een schrijfmachine of typemachine (vroeger ook wel typemachine of tikmachine genoemd) is een mechanisch schrijfinstrument voorzien van druktoetsen waarmee tekens op papier gezet kunnen worden.
Hier zie je een schrijfmachine met het toetsenbord duidelijk zichtbaar. Bovenin gaat het papier wat je er van tevoren doorheen moet rollen, van links naar rechts.
Tussen de toetsen en het papier in is een complex system van veren, hendels en radartjes. Een typemachine is volledig mechanisch dan ook, er komt geen elektriciteit of computerchip aan te pas. Elke actie is volledige het gevolg van jouw vingers die de toetsen aanslaan.
Dus hoe werkt een schrijfmachine of typemachine?
Het is in de basis heel simple: Je tikt een toets aan (1) en de hendel die erachter hangt (2) stuurt een andere hendel aan genaamd de Type Hamer (3) die het stuk papier aantikt. De Type Hamer heeft de letter, cijfer of symbol aan het einde in metaal die je op papier wilt zetten. Nét voordat de hamer het papier raakt komt er heel snel een stuk stof met inkt tussen het papier en de hamer wat inkt afgeeft. Dit heet het Inktlint (4). Hierdoor blijft de letter van de hamer achter op het papier (5).
De schrijfmachine wordt ook wel een typemachine genoemd en is volledig mechanisch. Dus er komt geen electra aan te pas!
Als je de toets loslaat zorgt de veer ervoor dat het hamertje en alle hendels weer terugveren naar de oorspronkelijke positive.
Als laatste zorgt op dat zelfde moment de roller die het papier vasthoudt ervoor dat het hele papier exact 1 character naar links schuift. Net genoeg en op tijd voor de volgende toets.
Dit gaat zo door tot je het einde van het papier hebt bereikt, dan hoor je een belletje. Als je dan de linker boven hendel (6) omzet gaat het papier een regel omhoog en begin je opnieuw aan de linkerzijde van het papier.
En dat is het eigenlijk. Zo werkt een schrijfmachine! Nu zijn er nog semi-elektrische schrijfmachines en andere varianten maar daarvoor ben je hier niet dus wie weet schrijf ik daar nog een keer over. Overigens heeft Willem Wever er ook een leuk filmpje over!