Wat is een Psychose?

wat is een psychose en wat zijn de symptomen? Een psychose kan op verschillende manieren invloed hebben op iemands leven. Sommige mensen zijn in staat om gewoon door te gaan met hun leven terwijl ze aan de psychose lijden, terwijl anderen misschien wel volledig uit hun doen raken. Hoe dan ook, het kan behoorlijk ingrijpend zijn maar geen paniek, lees snel verder.

Wat is een psychose en wat zijn de symptomen?

Een psychose is een ziekte die wordt veroorzaakt door een storing in de hersenen. Deze storing kan ervoor zorgen dat je niet meer helder kunt nadenken en dat je alles anders ziet en ervaart dan de werkelijkheid is.

Er zijn verschillende symptomen die kunnen duiden op een psychose.

  • Zo kan iemand hallucineren, dus anders dan werkelijkheid waarnemen;
  • of een dwangneurose hebben, waarbij iemand voortdurend bepaalde handelingen moet uitvoeren;
  • ook kan iemand gedachten krijgen waarvan hij of zij overtuigd is dat ze waar zijn, ondanks dat anderen vinden dat dit niet zo is;
  • Daarnaast kan het gevoel ontstaan alsof je buiten jezelf staat en alles overkomt.

Wat zijn de oorzaken van een psychose?

Een psychose kan worden veroorzaakt door een aantal factoren. Sommige mensen lijden aan een psychose omdat ze genetisch voorbeschikt zijn om deze aandoening te krijgen. Andere oorzaken kunnen zijn:

  • stress
  • trauma
  • angst
  • of het gebruik van bepaalde drugs zijn.

Als je denkt dat je een psychose hebt, is het belangrijk dat je zo snel mogelijk medische hulp zoekt. Een psychose kan ernstige gevolgen hebben als je hem niet behandelt. Probeer daarom nooit zelf medicijnen of andere middelen te gebruiken om de psychose te ‘onder controle te krijgen’. Dit kan juist leiden tot meer problemen.

psychose-vrouw

Wat is de behandeling voor een psychose?

Je bent waarschijnlijk op zoek naar antwoorden op je vraag: wat is de behandeling voor een psychose? Er zijn veel verschillende opties voor de behandeling van een psychose, afhankelijk van wat het beste bij jouw situatie past.

In sommige gevallen is medicatie nodig om de symptomen te verminderen en te stabiliseren. Psychotherapie kan ook worden gebruikt om met emotionele of sociale problemen om te gaan. Soms wordt er ook aangeraden dat je aan cognitieve gedragstherapie doet, die gericht is op het veranderen van ongezonde gedachten en manieren van handelen.

Het is belangrijk dat je eerlijk bent met je arts over wat er gebeurt, zodat hij of zij de best mogelijke behandelingsstrategie voor jou kan opstellen. Als je echt niet weet hoe je de situatie moet aanpakken, praat dan met iemand om meer informatie te krijgen over wat je kunt doen.

In het kort opgesomd

Als je een psychose hebt, ben je in een toestand waarin je de werkelijkheid anders ziet dan anderen. Je ziet of hoort dingen die er niet zijn, of je hebt het gevoel dat je controle over je lichaam en geest verliest.