Wat is een persoonsvorm?

Wat is een persoonsvorm? In de Nederlandse taal is er een specifieke manier om naar iemand te verwijzen. Die manier heet de persoonsvorm. In dit geval gaat het om verwijzingen naar iemands naam of naar bepaalde woorden in een zin.

In principe zijn er twee persoonsvormen: de enkelvoudsvorm en de meervoudsvorm. De enkelvoudsvorm duidt op één persoon, terwijl de meervoudsvorm duidt op meerdere personen. In de praktijk komt het echter nogal eens voor dat er sprake is van een uitgebreidere persoonsvorm.

Bijvoorbeeld: ik ben, jij bent, hij/zij/het is, wij zijn, jullie zijn, zij/ze zijn.

Wat is een persoonsvorm in de Nederlandse taal?

Je herkent een persoonsvorm aan het “-je” achter de naam. Bijvoorbeeld: Jan-je, Marie-je. Als er geen -je achter de naam staat, dan is het een onpersoonlijk woord. Bijvoorbeeld: appel, stoel.

De verschillende persoonsvormen in het Nederlands

Er zijn drie persoonsvormen in het Nederlands: de eerste persoonsvorm, de tweede persoonsvorm en de derde persoonsvorm. In het enkelvoud is er één vorm van iedere persoonsvorm, in het meervoud zijn er twee vormen van iedere persoonsvorm.

  1. De eerste persoonsvorm is de vorm die je gebruikt als je over jezelf praat of als iemand anders aan je denkt.
  2. De tweede persoonsvorm is de vorm die je gebruikt als je tegen iemand praat.
  3. De derde persoonsvorm is de vorm die je gebruikt wanneer je over iemand anders praat.

In het enkelvoud is er één vorm van iedere persoonsvorm. De eerste persoonsvorm is altijd dezelfde, de tweede en derde persoonsvorm kunnen verschillen. In het meervoud zijn er twee vormen van iedere persoonsvorm. De ene vorm is altijd dezelfde, de andere kan verschillen.

persoonsvorm-nederlandse-taal

Conclusie

Als je de persoonsvorm ziet als een eigennaam, dan zijn er twee soorten, namelijk de enkelvoudige persoonsvorm en de meervoudige persoonsvorm. In de meervoudige persoonsvorm gebruik je het woord ‘wij’. Bijvoorbeeld: “Wij gaan naar het park. Nu weet je het, gebruik het naar je voordeel om bijvoorbeeld je roman, rapport of emails te schrijven.