Introductie

Wat te doen bij keelontsteking? Je hebt keelpijn, je tong is gezwollen en je voelt je misselijk. Wat kun je nu het beste doen om er zo snel mogelijk vanaf te komen?

Wat is een keelontsteking?

Keelontsteking, of tonsillitis, is een ontsteking van de keelholte. Meestal wordt het veroorzaakt door een virus, maar het kan ook worden veroorzaakt door bacteriën. De klachten bij zijn:

  • pijn bij het slikken
  • koorts
  • hoofdpijn
  • keelpijn
  • of een schorre stem

Als je vermoedt dat je keelontsteking hebt, is het belangrijk om direct contact op te nemen met je huisarts. Keelontsteking kan namelijk leiden tot ernstige complicaties als het niet behandeld wordt. Het is wel belangrijk om regelmatig je handen te wassen en je mond goed schoon te houden.

Symptomen van keelontsteking

Je hebt keelpijn, een branderig gevoel of pijn in je kiel en je voelt je koortsig. Ook heb je waarschijnlijk last van een droge hoest en voel je je moe en lusteloos. Deze klachten treden meestal op één tot drie dagen na de besmetting op.

Wat te doen bij keelontsteking

Je kunt de ontsteking zelf behandelen met o.a. warme dranken, zout water spoelen, honing en/of citroensap. Daarnaast is het belangrijk om voldoende te drinken (ten minste 2 liter per dag) en eventueel paracetamol te nemen als je koorts hebt. Regelmatig koud water drinken of op een snoepje zuigen, kan ook helpen tegen de pijn.

keelontsteking

Conclusie

Dus, als je die verraderlijke tekenen van keelpijn, gezwollen klieren en een algemeen gevoel van malaise begint te voelen, wacht dan niet en begin meteen met een behandeling. Afhankelijk van de ernst van je symptomen kan dat van alles betekenen, van rust en vocht tot antibiotica of zelfs een bezoek aan de eerste hulp.

Probeer het vooral niet uit te zitten. Keelontsteking is niets om mee te rommelen, en hoe sneller je behandeld wordt, hoe sneller je je beter zal voelen.