Intro

Heb je ooit iemand een bijwoord horen gebruiken, maar je niet kon vertellen wat het was? Of weet je niet zeker of het wel een bijwoord is? Nou, lees dan vooral even verder. Ik zal je alles vertellen over bijwoorden, en ik zal laten zien hoe je ze herkent. Want de rest van de bijvoeglijk en zelfstandig naamwoorden hebben we ook al gehad.

Wat is een bijwoord?

Een bijwoord is een woord dat een bijzondere betekenis heeft in de zin waarin het voorkomt. Het kan helpen om meer duidelijkheid te verschaffen over de betekenis van de zin, of over de relatie tussen verschillende woorden in de zin.

  • Een bijwoord kan bijvoorbeeld aangeven of iets wel of niet waar is;
  • of wat de intensiteit van een bepaalde ervaring is;
  • In sommige gevallen kan een bijwoord ook helpen om het accent te leggen op een bepaald aspect van de zin.

Uit welke soorten bijwoorden bestaat de Nederlandse taal?

Er zijn drie soorten bijwoorden in de Nederlandse taal: adverbia, adjectiva en pronomina.

  1. Adverbia zijn bijwoorden die de werking van een adjectief of een ander bijwoord uitdrukken. Bijvoorbeeld: ‘ze deed het heel snel’. Hier geeft het adverb ‘heel’ aan dat het snel gebeurd is.
  2. Adjectiva zijn bijwoorden die het karakter van een naamwoord of een ander adjectief beschrijven. Bijvoorbeeld: ‘de rode auto’. Het adjectief ‘rode’ geeft aan dat de auto die voor je staat, rood is.
  3. Pronomina zijn bijwoorden die de functie van een naamwoord of een ander pronomen vervullen. Bijvoorbeeld: ‘ik ga naar huis’. Hier vervult het pronomen ‘ik’ de functie van ‘het naamwoord ‘huis’.

Hoe herken je een bijwoord?

Het is makkelijk om een bijwoord te herkennen wanneer je weet welke kenmerken het heeft. Een bijwoord is namelijk een woord dat naast het werkwoord staat en betekent dat je iets meer over die bepaalde handeling vertelt.

Bijwoorden kunnen spanning uitdrukken, wijzen op een tijdstip of plaats, of onthullen hoe vaak of met welke intensiteit iets gebeurt.

Daarnaast bevatten bijwoorden meestal verwijzingen naar de betekenis van de verbindende woord groep zoals plaats, tijd en frequentie. Zo kan je leren om bijwoorden te herkennen als ze herhalingsoverweging in zich hebben zoals woordgroep ‘ergens anders’ of ‘meer dan één keer’. Soms kan je ook zien of hij verlenging van het woord duidt door de term “-ier” toe te voegen aan einde van het woord.

Wat zijn enkelvoudige en samengestelde bijwoorden?

Er zijn twee soorten bijwoorden: enkelvoudige bijwoorden en samengestelde bijwoorden.

  1. Enkelvoudige bijwoorden zijn woorden die kunnen worden toegevoegd aan werkwoorden of adjectieven om hun betekenis te veranderen. Voorbeelden van enkelvoudige bijwoorden zijn: vriendelijk, hard, scherp, snel.
  2. Samengestelde bijwoorden zijn woordgroepen die bestaan uit een werkwoord of een adverbium gevolgd door een voegwoord en meestal nog eens door een ander woord of een groepje woordvolgorde. Voorbeeld van samengestelde bijwoorden zijn: goedkoop én goed, voortvarend maar voorzichtig, alsmede nooit te laat.

Conclusie

Een bijwoord is een woord dat een bijzondere betekenis heeft in de zin waarin het voorkomt. Het kan helpen om meer duidelijkheid te verschaffen over de betekenis van de zin, of over de relatie tussen verschillende woorden in de zin. En kan bijvoorbeeld aangeven of iets wel of niet waar is;