Kattenpis in witte wijn?

Waarom ruik ik heel erg kattenpis in witte wijn? Je hebt net een fles witte wijn geopend en je ruikt… iets vreemds. Het ruikt nét niet naar kattenpis maar lijkt er heel erg op. Waar komt dat vandaan?

Weinig mensen weten het, maar de kurk waarmee wijn wordt afgesloten, kan ervoor zorgen dat de wijn gaat stinken. Dat is natuurlijk niet de bedoeling, dus in dit artikel leggen we je uit wat er aan de hand is en hoe je het kunt voorkomen.

Waarom ruik ik heel erg kattenpis in witte wijn?

Kurk: De geur komt of van de kurk of van een slechte gisting! In gekurkte wijn zit een natuurlijke kurk die door bacteriën wordt aangetast. Die bacteriën produceren een gas dat de wijn doet stinken. Als de kurk van de fles beschadigd is geraakt dan wordt de wijn ook eerder blootgesteld hieraan.

Gisting: De andere reden voor een vieze kattenpis geur in witte wijn komt door een gebrek aan zuurstof tijdens het gist proces.  Als dit proces doorslaat worden de zuurstof atomen in de alcohol omgezet in zwavel. En hierdoor gaat de wijn stinken naar kattenpis. rotte eieren of anders.

Waarom stinken sommige gekurkte wijnen meer dan anderen?

De meeste wijnen houden hun geur na opening goed vast, maar er zijn een paar uitzonderingen. Sommige gekurkte wijnen gaan na verloop van tijd stinken, terwijl andere niet. Waarom is dat?

Er zijn twee mogelijke oorzaken: de kurk of het productieproces.

  1. Om te beginnen met de kurk: als deze niet goed is geplakt, kan er lucht bijkomen en gaat de wijn stinken. Maar ook als de kurk goed is geplakt, kan er lucht bijkomen door een slechte afdichting. De lucht zet zich dan af in de wijn en dat ruik je.
  2. Maar het kan ook zijn dat het productieproces verantwoordelijk is voor de stank. Als er te veel sulfiet is toegevoegd aan wijn, kan dat onaangename geuren veroorzaken. Ook een te hoge temperatuur in het productieproces kan ervoor zorgen dat de wijn gaat stinken.

waarom-wijn-kattenpis-ruikt

Natuurwijn stinkt ook soms

Waarom stinkt gekurkte wijn? Nou, doordat de kurk waarmee wijn wordt afgesloten. Die kan ervoor zorgen dat de wijn gaat stinken.

Daarnaast kwam de Keuringsdienst van waarde erachter dat natuurwijn ook vaak stinkt door een foute gist die het fermentatieproces verstoord. Er zijn verkeerde gisten die ook in de wijn kunnen sluipen, het hoort namelijk niet te stinken. Toch wordt deze wijn dan aangeboden op de markt en betaalt de consument dan de prijs van natuurwijn.

Dus pas op, wordt er niet misselijk van.