Pasen en Christendom

Waarom is pasen altijd op een andere datum? Pasen is een christelijke feestdag waarop de wederopstanding van Jezus Christus wordt gevierd. Het is een tijd van vreugde en vernieuwing, en wordt meestal gevierd met familie en vrienden. Pasen is ook een verplaatsbaar feest, wat betekent dat het geen vaste datum op de kalender heeft. Het wordt gevierd op de eerste zondag na de volle maan op of na de lente-equinox.

Waarom is Pasen verplaatsbaar? En hoe wordt de datum voor Pasen elk jaar opnieuw vastgesteld? We beantwoorden deze en andere vragen hieronder.

Geschiedenis van Pasen en de datum

Pasen is een christelijk feest dat wordt gevierd in de laatste week van de vasten. Het feest herdenkt de opstanding van Jezus Christus. Pasen vindt altijd plaats op een zondag.

Waarom is Pasen niet altijd op dezelfde datum? De datum van Pasen wordt bepaald door de Paasdatum. De Paasdatum is het moment waarop de Paasmanifestatie plaatsvindt. Dit is het moment waarop de Heilige Geest volgens het christendom over Jezus komt.

waarom-pasen-andere-datums

Waarom is pasen altijd op een andere datum

Pasen wordt bepaald door de Paas volle maan, de eerste volle maan na de lente-equinox. Het valt altijd op een andere datum omdat het wordt bepaald door de maankalender, die ongeveer 11 dagen korter is dan de zonnekalender die wij gebruiken om de meeste andere feestdagen te bepalen.

Dit jaar valt Pasen op zondag 1 april. Maar volgend jaar is het op zondag 21 april, omdat dat de datum is van de Paasvollemaan. En in 2020 is het op zondag 12 april.

Conclusie

Het komt erop neer dat Pasen een verplaatsbaar feest is, wat betekent dat het op elke dag van het jaar kan vallen. De reden hiervoor is dat de paasdatum gebaseerd is op de maancyclus en daarom altijd verandert.

Dus als je je ooit hebt afgevraagd waarom Pasen elk jaar op een andere datum valt, dan weet je het nu! Vergeet niet je eitjes goed te koken!