Wat is een TIA

Een TIA (transient ischaemic attack) is een plotselinge, tijdelijke verstoring van de bloedtoevoer naar de hersenen. Hierdoor kunnen er allerlei verschijnselen ontstaan, zoals hoofdpijn, flauwvallen, dubbelzien of problemen met het spreken.

Een TIA duurt hooguit enkele minuten en raakt de meeste mensen hersteld. Slechts 5% van de mensen die een TIA hebben gehad, krijgt daarna nog een ernstige beroerte.

In principe kan iedereen een TIA krijgen. De meest voorkomende oorzaken zijn een verhoogde bloeddruk, hartproblemen of een hersenaandoening. Maar ook roken, overgewicht, te weinig beweging of alcohol kunnen leiden tot een TIA.

Wat veroorzaakt een TIA?

Een TIA wordt meestal veroorzaakt door een bloedstolsel of een verstopping in een bloedvat in je hersenen. Dit kan ontstaan doordat je bloed de bloedvaten vernauwt, door een ontsteking van het vaatweefsel of omdat er een tumor in je hersenen zit.

Symptomen van een TIA

Een TIA-gebeurtenis kan verschillende symptomen veroorzaken. De meeste mensen zullen een verscheidenheid aan symptomen ervaren, dus het is belangrijk om op de hoogte te zijn van wat een TIA precies is.

De meest voorkomende symptomen zijn:

  • verlies van gevoel in het gezicht, arm of been
  • verlies van spraak of spraakvermogen
  • wazig zicht of dubbelzien
  • evenwichtsstoornis of duizeligheid
  • en plotseling erg moeite hebben met wandelen.

Als je een aantal van deze symptomen ervaart, neem dan zo snel mogelijk contact op met je arts.

Verdere complicaties kunnen ook optreden bij een TIA. Het is belangrijk om onmiddellijk medische hulp te zoeken als je last krijgt van duizeligheid of oorsuizingen, omdat dit kan betekenen dat er een bloedvat in de hersenen is geblokkeerd. Bespreek met je arts al je symptomen en vraag hoe je deze het beste kunt controleren.

Wat is een tia precies

Tot slot

Een TIA kan heel wat schade aanrichten. Denk maar aan een herseninfarct of een hersenbloeding. In veel gevallen is de persoon na een TIA ook minder goed in staat om te denken en te handelen. Soms blijft de persoon na een TIA zelfs hersendood. Daarom is het zo belangrijk om direct na een TIA naar het ziekenhuis te gaan. Verwar het niet met een paniekaanval.